Nyhet | 21.06.28

Fire Safety Nordic utför brandprojektering för Skellefteås nya landmärke

2 min
Fire Safety Nordic utför brandprojektering för Skellefteås nya landmärke

Höderskrapan i centrala Skellefteå ska med sina 41 lägenheter bli stadens mest moderna bostadshus. Nu anlitas brandkonsulterna Fire Safety Nordic för att projektera och säkerställa byggnadens brandskydd. 

Byggnationen av Höderskrapan (Höder 9) påbörjades av Nåiden under sommaren 2020. Fire Safety Nordic har fått förtroendet att utforma brandskyddet för det nio våningar höga huset och det underliggande parkeringsgaraget. De ska bland annat säkerställa utrymningsmöjligheterna och räddningstjänstens framkomlighet. 

– Det är väldigt inspirerande att få utforma brandskyddet i ett så pass omfattande och prestigefyllt projekt som Höderskrapan. När byggnationen är klar, och besiktningen är gjord, kommer vi ha fått vara med och skapa ett av de nya landmärkena i framtidens Skellefteå, säger Sebastian Zetterström, brandkonsult och platsansvarig på Fire Safety Nordic i Skellefteå. 

Arbetet innefattar upprättande av brandskyddsbeskrivning, brandritningar, löpande rådgivning, slutbesiktning och underlag för slutbesked. Fire Safety Nordic har även gjort strålningsberäkningar för att minska eller helt ta bort brandklassade fönster. Projekteringen har gjorts av Johan Steen, brandkonsult på Fire Safety Nordic. 

– Projektet sträcker sig över en längre tid och vi börjar alltid med att ta fram byggnadens övergripande förutsättningar. Det bryts sedan ner i mer detaljerade lösningar och specifikationer, vilket lägger grunden för ett säkert brandskydd över tid, förklarar Johan Steen.  

Nåiden Bygg står som totalentreprenör och har tidigare goda erfarenheter av Fire Safety Nordic. 

– Vi har arbetat med Fire Safety Nordic tidigare och känner ett stort förtroende för deras erfarenhet och kunskap. För oss är det en trygghet när brandkonsulterna arbetar nära oss i projekten. Det underlättar när det behöver tas snabba gemensamma beslut och säkerställa kvaliteten i både byggnation och förvaltning. Vi ser fram emot att presentera slutresultatet, säger Leif Sundström på Nåiden Bygg. 

Fire Safety Nordic utför brandprojektering för Skellefteås nya landmärke