Nyhet | 19.06.14

Utbildning inom brandskydd skapar trygghet för medarbetarna

2 min
Utbildning inom brandskydd skapar trygghet för medarbetarna

För Elgiganten är det en självklarhet att också tänka på säkerheten för alla kunder som passerar genom butiken dagligen. Tillsammans med FSN hittade de ett utbildningsupplägg som personalen verkligen uppskattade.

– Inom bolaget har vi sedan tidigare väl fungerande rutiner och interna utbildningar som alla tar del av, men vi tyckte att det är viktigt att komplettera den kunskapen med praktiska övningar så att alla känner sig trygga om en situation skulle uppstå. Vi har aldrig haft något allvarligt tillbud i butiken, men det har hänt att en kund har svimmat och då känns det viktigt att våra medarbetare kan agera rätt på en gång, berättar Anna Andersson, butikschef på Elgiganten i Luleå.

Det anpassade upplägget för just Elgiganten var två olika utbildningstillfällen som leddes av medarbetare från Fire Safety Nordic. En fördjupad HLR-utbildning som alla ledare fick delta i, och en praktisk brandutbildning där alla medarbetare deltog.

Utbildning inom brandskydd skapar trygghet för medarbetarna

– Vår tanke är att det alltid ska finnas någon på plats i butiken som kan HLR för att ta hand om eventuella incidenter. Sedan ger det en helt annan trygghet för medarbetarna när de fått prova på olika övningar praktiskt, som att använda släckningsutrustning och brandfiltar.

Anna uppskattade mixen av teori som alla kan ta till sig i kombination med praktiska övningar som gör det lättare att agera snabbt och rätt. Hon rekommenderar andra organisationer att följa deras exempel och ta hjälp med att utbilda.

Utbildning inom brandskydd skapar trygghet för medarbetarna

– Det fungerade väldigt bra i dialogen med Fire Safety Nordic att skapa en utbildning som fungerade för oss. Och feedbacken från våra medarbetare var att de både tyckte att det var intressant och roligt upplägg, samtidigt som de fick med sig värdefull kunskap som de har användning för även utanför arbetet, avslutar Anna.

Är du också intresserad av höja kunskapen hos dina medarbetare inom brand och första hjälpen så är du välkommen att kontakta: Mats Weiberg, utbildningsansvarig på Fire Safety Nordic, 0722- 28 88 19 mats.weiberg@fsn.se