Jobb | 22.02.11

Arbeta som brandingenjör – en spännande framtid väntar

5 min
Arbeta som brandingenjör – en spännande framtid väntar

Är du intresserad av att jobba som brandingenjör? Då har du hittat helt rätt. Fire Safety Nordic är ett av de snabbast växande konsultbolagen inom brandskydd. I den här artikeln berättar vi mer om yrket, vad vi gör och vilka karriärsval som kan dyka upp längst vägen.

Men först en kort bakgrund kring att jobba som brandkonsult…

De allra flesta som jobbar som brandkonsult idag har en brandingenjörsexamen, det är på många sätt en väldigt unik utbildning. År 2021 examinerades hela 7300 civilingenjörer från landets universitet. Samtidigt var det endast 68 brandingenjörer som tog examen. När samhället fortsätter att byggas ut kommer vi behöva bli många fler än så. Den 3,5 år långa brandingenjörsutbildningen ger dig alla de grundläggande kunskaper som behövs för att påbörja din karriär som brandkonsult. Däribland kemi och fysik, matematik, brandteknik och byggkonstruktion.

Vad gör en brandkonsult?

Det korta svaret är att en brandkonsult arbetar med brandskydd i byggnader.  Men det finns såklart ett längre svar!

En brandkonsult jobbar på ett företag som är specialiserat på brandskydd och som tar på sig uppdrag från bland annat kommuner, entreprenadföretag och andra näringsidkare. Brandkonsultens jobb är både att agera rådgivande och bestämmande. Brandkonsulten kan till exempel projektera brandskyddet för ett nybygge eller säkerställa att en renovering inte påverkar det nuvarande brandskyddet negativt. Men arbetet kan även innehålla inventeringar och kontroller av befintliga lokalers brandskydd för att se till att de uppfyller lagkraven. Brandkonsultens vardag är därför väldigt varierande och inget projekt är det andra likt! Här kan du läsa mer om våra projekt.

Vad får jag som nyexaminerad brandingenjör göra?

För dig som just tagit examen från brandingenjörsutbildningen och valt att bli brandkonsult väntar en spännande framtid! Under den första tiden på ditt nya jobb får du vanligtvis gå bredvid en mer erfaren brandkonsult för att lära dig branschens “in and outs”. Du kommer till exempel få lära dig aktuella rutiner och system, hjälpa till i den brandtekniska projekteringen och driva individuella testprojekt för att sätta dina kunskaper på prov. Det är en väldigt lärorik period och det är oftast här som den nyexaminerade brandingenjören hittar  sin egen inriktning. På Fire Safety Nordic arbetar vi över flera olika tjänsteområden och du kommer kunna testa dig fram för att hitta din specialitet.

Vad finns det för inriktningar att välja på?

De allra flesta arbetsgivare har en bred variation av roller, ansvarsområden och specialistkompetenser inom brandskydd. Det betyder att du har goda möjligheter till att hitta det fält som passar dig bäst. Kanske är din specialitet att göra riskanalyser för företag som hanterar explosiv och brandfarliga varor? Eller att utreda deras brandskydd i befintliga byggnader? Kanske vill du hålla i personalutbildningar? Varför inte brandsäkra fraktfartyg!

Det vi försöker säga är att möjligheterna praktiskt taget är oändliga. Det viktigaste är att din arbetsgivare låter dig testa dina brandskyddskunskaper i flera olika fält för att du ska kunna maximera din potential och karriär. 

Blir jag någonsin en fullärd brandkonsult?

Du kommer självklart få full koll på de allra mest grundläggande delarna i yrket. Men vårt arbete förändras i takt med till exempel nya lagar och regler, byggstandarder och tekniker. Utöver det finns det alltid nya spännande områden att utforska och lära sig mer om. Ett mål som många brandkonsulter har är att bli certifierad sakkunnig brand, det som kallas för SAK3. Det är en av de högsta certifieringarna som en brandkonsult kan uppnå och görs genom särskilda kompetenskrav, erfarenhet, lämplighet och en godkänd tentamen. I somras blev en av våra anställda SAK3-certiferad, det kan du läsa mer om här!

Vi hoppas nu att du har fått en bättre inblick i brandkonsultens vardag. Om du vill veta mer om FSN, eller ta nästa karriärsteg tillsammans med oss, tveka inte på att höra av dig.

Vi ser fram emot att träffas!