Nyhet | 22.02.17

Intervju med Petter Hansson på FSN

5 min
Intervju med Petter Hansson på FSN

Bimfire Tools har intervjuat Fire Safety Nordics Petter Hansson, brandingenjörsstudent och brandkonsult. Petter arbetar tillsammans med resten av FSN med BIM och Bimfire Tools. Läs intervjun med Petter nedan.

Presentera dig själv!

Anledningen till att jag hamnade inom brandskydd är att min pappa har jobbat på räddningstjänsten, som räddningsledare. När det väl kom till att börja leta universitetsutbildning så tipsade han om brandingenjör. Så jag sökte, kom in och tänkte att jag skulle prova. Idag är jag är inne på femte och sista året på min civilingenjörsutbildning i brandteknik. Så jag är student fortfarande men en dag i veckan hittar ni mig på Fire Safety Nordic.

När blev du intresserad av 3D-modellering?

Det kom som ett brev på posten. Vi läste en kurs som heter datorstödd projektering tillsammans med A och VVS. Alla skulle vara involverade i 3D-modelleringen, även brand. Jag som tidigare jobbat med 2D-ritingar ser vilken stor skillnad det faktiskt är och hur bra förståelse man får av byggnaden när den är 3D-modellerad. Till exempel skillnader i takhöjd, om väggen sluter hela väggen upp till bjälklag och liknande. Det är nästan omöjligt att se om man inte har en sektionsbild, vilket jag inte har i 2D. Under kursen fick vi testa just Bimfire Tools som ett sätt att få in brand i modellen.

Vilka fler nyttor ser du med ett modellbaserat arbetssätt?

Framförallt är det förståelsen, men också att det underlättar samordningen. Alla arbetar kanske inte med samma program men modellerna underlättar ändå för BIM-koordinatorn. Arkitekten behöver heller inte lägga tid på att plocka in vår information i modellen utan det bidrar vi med i stället. Då vet vi att det blir rätt och man slipper dubbelarbetet.

Hur gick det till när du fick presentera 3D-modellering för kollegorna?

Vi brukar åka på konferens där vi får chans att utbilda och lära av varandra. Jag hade då ett pass med 3D, jag hade tidigare talat med min chef om vad vi höll på med i utbildningen och vi hade båda kommit fram till att det här är framtiden. Under passet fick jag presentera vad vi arbetat med på utbildningen för mina kollegor och diskuterade nyttor och idéer. Bland annat fördelarna med flytande uppdateringar och hur stor inblick brandkonsulten får. De tyckte det var intressant och såg värdet. De stora byggarna ser mervärdet med 3D, de får mer exakta uppgifter vilket inte bara är ekonomiskt fördelaktigt för projekten men också smart utifrån en klimatsynpunkt. Min förhoppning är att vi ska kunna arbeta med BIM även i SBA-arbeten, men branschen har en bit kvar.

På vilket sätt tror du att branschen kan bli ännu mer i framkant?

Egentligen så handlar det bara om att hålla ögonen öppna. Är det något du ser som du tror kan fungera, våga testa.

Hur tror du att utbildningarna skulle kunna bli bättre på att förnya sig?

Jag hade nog velat att modellprojektering inte bara låg i civilingenjören utan redan tidigare i brandingenjörsutbildningen. Alla kommer ju inte bli brandkonsulter men det skulle vara bra att veta att verktyget finns. Längre fram kanske till och med räddningstjänsten sitter med 3D-ritningar, eftersom det skapar så mycket mer förståelse för byggnaden. Det hade inte behövt vara så omfattande men kanske en introduktion, många vill ju arbeta utomlands och då blir det ännu viktigare. Särskilt i England, där ligger det som lagförslag och då blir det ännu viktigare att veta att det finns.

Hur ser du att karriärresan för brandingenjören kommer se ut i framtiden?

Nog kommer det ske en förändring. Någon behöver vara modellansvarig och det kommer nog uppstå fler sådana roller, någon som kanske sitter och granskar i slutskedet utan att ha gjort modellen. Även samordning- och koordineringsroller kommer att behövas.

Ett sista medskick?

Jag gör mina första leveranser just nu så det är mycket nytt och även en del nytt för beställarna. Men det är väldigt roligt och än så länge verkar alla vara väldigt nöjda. En sista grej jag vill lyfta är att det finns ju en suverän support på Bimfire Tools. Man är alltså inte ensam och skickar vi iväg en fråga har vi fått svar snabbt. Även webbinarierna har varit väldigt lärorika, det har gett en inblick i det hela. BIM och olika arbetssätt är inget man lär sig som brandingenjör och då har webbinarierna hjälp mycket.